BCAA & Glutamin proti katabolizmu

BCAA in glutamin lahko pomagata pri preprečevanju mišičnega katabolizma in proizvajanju kortizola (stresnega hormona).

Photo by Burst from Pexels

Kaj je mišični katabolizem?

Katabolizem je razgradnja večjih molekul v manjše, torej v primeru mišičnega katabolizma govorimo o razgradnji mišičnega tkiva za potrebe energije v primeru, da se naše telo sooča s manjkom energije oz. določenih makrohranil.

Profesionalni športniki, rekreativni športniki ali fitneserji se pogosto soočajo s težavo, ko morajo najti tisto pravo razmerje med počitkom (anabolno fazo) in treningom (katabolono fazo).

Gre za večno vprašanje

Količina treninga, počitka in vnosa energije in kakšno razmerje makrohranil (ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob) je potrebno, da se bo telo lahko kar najbolje spočilo, obnovilo in nadgradilo?

Raziskave objavljene v Journal of Strength and Conditioning Research pravijo, da se je osebam, ki so ob vadbi dodajale 2g L-Glutamina in 4g razvejanih amino kislin BCAA (v razmerju 2:1:1, levcin:isolevcin:valin) zmanjšala katabolna faza, ki jo je povzročil intenziven trening v primerjavi z rezultati skupine, ki je jemala placebo. Ugotovili so tudi, da se jim je zmanjšal nivo kortizola in povečal nivo testosterona.

Dandanes sicer za BCAA velja, da je metanje denarja stran *predvsem na račun nepopolne aminokislinske sestave, vrsto let pa je ves rekreativni kot tudi profesionalni svet v športu slonel na teh treh skorajda ˝magičnih˝ aminokislinah.

Ob zadosnem vnosu beljakovin iz hrane, bi načeloma vsak posameznik brez problema lahko pokril svoj dnevni vnos beljakovin (aminokislin). Tiste, ki pa ne uspejo zapolniti beljakovinskih potreb pa se prej priporoča beljakovinski napitek ˝šejk˝, ki ima veliko bolj popolno aminokislinsko sestavo.

Vedno pravim, da dodatki k prehrani sami po sebi ne delajo čudežev, imajo pa določene izjeme svoje mesto v športnikovi prehrani!

Na prvem mestu se v red spravi prehranske navade, šele potem se obrnemo k dodatkom v prehrani. Za veliko večino ljudi se lahko z uravnoteženim prehranjevanjem zapolni vse dnevne makro/mikro hranilne potrebe, ter se ob tem ˝prišpara˝ še nekaj denarja ob tem.

Photo by Marta Branco from Pexels

Odlični viri aminokislin so lahko: pusto meso, ribe, jajca, mlečni izdelki, oreščki, stročnice, fižol…

 

 

 

vir: http://www.bodybiulding.com