C vitamin

Želite izgubiti maščobo, pridobiti mišice ali pa ostati zdravi? Imate aktiven življenjski slog ali pa stresno življenje? Če ste vsaj enkrat odgovorili z da, to pomeni, da morate v svoje telo vnašati dovolj vitamina C!

V šport sem vpleten že dobrih 20 let. V tem času sem preizkusil več različnih prehranskih dopolnil. Ko pridobivam mišično maso in moč, posegam po ˝pre-workout˝ izdelkih, glutaminu, kreatinu… Pri izgubljanju maščobe uporabljam ˝fat-burnerje˝, zeleni čaj, CLA, L-karnitin…

Čeprav se moji cilji vsake toliko spreminjajo, obstaja nekaj dopolnil, ki jih vedno najdete v moji omari. To so multivitamin/mineralni pripravek, magnezij, whey proteini, in vitamin C.

Kaj je vitamin C, kdo ga potrebuje?

Bistven vitamin za človeško telo.

Za vitamin C bi lahko rekli, da velja za enega najbolj varnih in najpomembnejših vitaminov, ki ga lahko vnašate v telo vsak dan. Vitamin C je najbolj znan kot prva stvar, h kateri se ljudje zatečejo, ob prehladu. Je vodotopen vitamin, posledično dodatne količine, ki jih telo ne uporabi zapustijo telo skozi urin v 24 urah.

Zelo dober antioksidant.

Photo by Pixabay from Pexels

Antioksidanti so hranilne snovi, ki zavirajo oz. odstranjujejo škodo, ki jo naredijo prosti radikali v vašemu telesu. Le-ti so stranski proizvodi, ki nastanejo, ko naše telo preoblikuje hrano v energijo. Vitamin C pomaga zmanjšati škodo na telesu, ki jo povzročajo strupene kemikalije iz onesnaženega zraka in cigaretnega dima, ter pomaga izboljšati absorpcijo pri prebavi.

Vitamin C je potreben za rast in obnovo tkiv v vseh delih telesa. Uporablja se tudi pri tvorbi kolagena (protein, ki obnavlja in gradi kožo, brazgotine, kite, vezi in krvne žile). Prav tako je bistvenega pomena za celjenje ran in za obnavljanje hrustanca, lahko preprečuje poškodbe celic zaradi staranja in pomaga pri zmanjševanju stresa. S krepitvijo sten arterij vitamin C pomaga vzdrževati normalen krvni tlak.

Eden izmed najpomembnejših vitaminov, ki jih lahko vnašamo dnevno.

Vsakdo potrebuje vitamin C, neglede na to, ali ste vrhunski športnik ali pa rekreativec. Vitamin C ščiti imunski sistem in pomaga športnikom do boljše regeneracije po intenzivnih treningih, ter pripomore pri preprečevanju bolezni srca, kapi in raka.

Športnikom bo vitamin C pomagal obdržati visoko raven testosterona z znižanjem razmerja med kortizolom in testosteronom. Športnicam pomaga pri uravnavanju estrogena pri menstrualnih ciklih, za nosečnice pa je dodaten vnos vitamina C še posebej priporočljiv.

Simptomi pomanjkanja vitamina C:

Suhi lasje in razcepljene konice

Vnetje in krvavenje dlesni

Suha koža

Slabše celjenje odprtih ran

Krvavenje iz nosu

Zatekanje sklepov

Anemija

Zmanjšana možnost boja proti okužbam

Povišanje telesne teže zaradi počasnejšega metabolizma

Kolikšni so priporočeni dnevni vnosi?

 Ameriška FDA (The Food and Drug Administration) je izdala naslednja priporočila glede dnevnega vnosa C vitamina za splošno vzdrževanje zdravja.*

*Ta priporočila so bila izdana za splošno populacijo in ne za rekreativce oz. vrhunske športnike. Aktivni ljudje naj bi brez posledic jemali tudi od 500 do 3000 mg C vitamina na dan, vrhunski oz. ekstremni športniki pa še nekaj več. Predoziranja pri C vitaminu načeloma ni oz. se težko pojavi, a vseeno ni priporočljivo jemanje na prazen želodec in ne v večjih količinah (več kot 1000mg) naenkrat.

Nekaj dobrih virov C vitamina v hrani
 
Vir: www.bodybuilding.com