ITM (Indeks Telesne Mase)

ITM Indeks telesne mase ali BMI Body Mass Indeks (po ang.), preprosto enačbo za ugotavljanje ali ste fit, pretežki ali morda celo debeli, so razvili že leta 1832, enačba pa je sledeča: teža osebe deljena s kvadratom vaše višine. Po kratkem izračunu namreč dobite število, ki ga nato primerjate s podano tabelo in hitro ugotovite v katero kategorijo spadate.

Foto: https://www.getdoc.com/bmi-chart/

Leta 1998 je Narodni Inštitut Zdravja, da bi se ujemal z mednarodnimi smernicami, prag debelosti znižal iz 27.8 na 25. Posledično je čez noč približno 29 milijonov Američanov obveljalo za debele. Istočasno so kritiki opozorili, da so bile te smernice pripravljene v okviru Mednarodne skupine za debelost, katere glavna financerja sta podjetji, ki ustvarjata prehranska dopolnila za ˝ izgubo telesne teže˝.

foto: https://www.bunte.de
V tujini se je pomen ITM povečal tudi na račun tega, da ga uporabljajo kot referenčni podatek pri sklepanju zavarovanj, delodajalci pa lahko pretežke zaposlene dojemajo kot rizične, zaradi večje možnosti odsotnosti z dela zaradi zdravstvenih težav.
Nekaterim osebnim trenerjem ITM predstavlja izhodišče za lažjo oceno stranke in priprave ustreznega režima treninga in prehrane.

 

 

Po drugi strani pa z malo iskanja na internetu hitro najdemo več člankov na temo pomanjkljivosti ITM. Očitajo mu namreč, da ne pove nič o sestavi telesa (koliko ima oseba mišične mase, kostne mase, vode in maščobe, ter hkrati ne upošteva dejstva, da so mišice težje kot maščoba glede na volumen. Tako lahko na koncu profesionalnemu športniku, z občutno večjo mišično maso, izračun ITM izračuna enako ali višjo številko kot nekomu, ki se nič ne rekreira in ima občutno višji delež maščobe na telesu.

Upoštevajoč vsemu napisanemu, je ITM zaenkrat še vedno številka, ki pomaga pri določanju treningov, izdajanju receptov, izračunavanju zavarovalniških premij, in ne nazadnje določanju odstotka prebivalstva, ki spada v skupino čezmerno težkih in debelih.

vir: http://www.mensfitness.com; http://www.webmd.com

1 thought on “ITM (Indeks Telesne Mase)”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *