Kateri je vaš telesni tip?

Na splošno obstajajo trije različni tipi telesa. Večina izmed nas ne sodi 100% le v eno izmed teh kategorij, temveč spadamo nekam vmes. Za boljše rezultate lahko med drugim uporabite sledeče smernice prehrane in treningov.

Ektomorf

To so zelo suhi ljudje, za katere je značilna ozka skeletna struktura, ozka ramena in ravna prsa. Za nekatere izmed njih izredno hiter metabolizem pomeni zelo vitko zgradbo telesa. Seveda vsi suhi ljudje nimajo hitrega metabolizma, ta pa prav tako ni ekskluziven le za suhe posameznike. Ektomorfi težko pridobivajo mišično maso, saj je za pridobivanje mišic potrebno veliko energije, časa, truda in kalorij.

Pri treniranju morajo ektomorfi za povečanje moči uporabljati zelo težke uteži. Ko so osvojene osnove treniranja, je za pridobivanje mišične mase priporočeno treniranje po sistemu približno 8-12 ponovitev vsake vaje. Ektomorfi morajo za izgradnjo mišic res utruditi svoje telo. Čeprav je kardio priporočen za vse posameznike, ga morajo ektomorfi omejiti na kratke in manj pogoste seje.

Ker imajo ektomorfi hiter metabolizem ali težave s pridobivanjem teže, je pomemben vnos ustrezne količine kalorij. To ni izgovor za uživanje nezdrave hrane; uživajo naj kompleksne ogljikove hidrate in beljakovine, ter vključijo večje količine živil, kot so arašidovo maslo, piščanec, ribe, beljakovinski napitki, jajca, fižol, sadje in zelenjava.

Mezomorf

Mezomorfi večinoma veljajo za idealne osebe. Veliko lažje gradijo mišice. Njihova telesa so naravno močna, trda in atletska, posledično je mezomorf najboljši telesni tip za bodybuilding. Pri treniranju prek tipičnih bodybuilding in power-lifting vadb učinkovito večajo velikost in moč. Kardio je za to skupino pomembnejši kot za ektomorfe, visoko intenzivni intervalni trening (HIIT) pa je obvezen.

Uravnotežena in zdrava prehrana je idealna. Ker mezomorfi mnogo lažje pridobijo maščobo, je nadziranje vnosa kalorij pomembno.

Endomorf

Endomorfi imajo večji skelet, ki je trden vendar mehkejši. Naj vas to ne prelisiči; endomorfi so lahko zelo močni, še posebej njihove zgornji del nog. Čeprav težje izgubljajo maščobo, jo učinkoviti treningi in prehrana lahko znatno zmanjšajo.

Pri tej skupini je treniranje za moč pomembno (saj ima nekaj odličnih metaboličnih učinkov), a je kardio v središču pozornosti. Visoko intenzivni intervalni treningi (HIIT) kot so sprinti, kickboxing, tek po stopnicah, skakanje s kolebnico in druge dejavnosti, ki močno povišajo srčni utrip, so odlični za endomorfe, saj je pomembno da se čim več gibajo!

Za izgubo dodatne telesne maščobe je nujno zmanjšanje kalorij. Poudarek je na uživanju zdravih živil, kompleksnih OH, beljakovin in hrane z veliko vlakninami, saj hrana bogata z vlakninami zmanjšuje lakoto. Pozorni morajo biti na velikost porcij.

Zaključek

Vaš tip telesa ni življenjska obsodba. Prepoznavanje svojega tipa telesa vam lahko pomaga razviti učinkovito dieto in strategijo treningov, ki bodo spremenili videz vašega telesa, počutje in funkcije. Telesni tip je torej še ena izmed spremenljivk, ki jih je treba upoštevati pri sestavljanju učinkovitega načrta.

Vir: http://www.workoutbox.net