L-karnitin

L-karnitin je najbolj znan kot dodatek k prehrani pri izgubljanju maščobe, zaradi njegove vloge pri transportu maščobnih kislin v celice. V človeškem telesu ga shranjujemo v jetrih in ledvicah, v hrani pa je največja količina L-karnitina prisotna v rdečem mesu in mlečnih izdelkih. Kadar želimo povečati vnos L-karnitina se najpogosteje odločimo za vnos prek prehranskih dodatkov.

Študije kažejo, da L-karnitin kot prehransko dopolnilo izboljšuje atletske/telesne zmogljivost in tako prispeva k ustvarjanju čiste mišične mase.

Povprečno človeško telo shranjuje približno 20 g L-karnitina, pretežno v skeletnih mišicah. Večje rezerve L-karnitina v telesu lahko pomagajo pretvarjati maščobne celice v gorivo za telo in tako preprečijo utrujenost mišic, kopičenje mlečne kisline v mišicah in pomanjkanje energije.

Čeprav študije niso pokazale jasnih rezultatov pri izgubi maščobe, je bilo pri uporabi L-karnitina ugotovljeno, da pripomore k izboljšanju vzdržljivosti pri aerobnem treningu.

L-karnitin vam torej lahko pomaga pri:

Izgubi telesne maščobe

Izboljšanju atletske/telesne zmogljivost

Boljšem zdravju in počutju

Povečanju koncentracije

Zaviranju procesa izgube kostne mase

Zmanjšanju možnosti ponovitve srčnega napada

L-karnitin lahko igra pomembno vlogo tudi pri preprečevanju/zdravljenju nekaterih zdravstvenih problemov kot so srčno popuščanje, angina, bolezni ledvic, demenca in debelost.

Oblike in uporaba L karnitina

Prehransko dopolnilo L-karnitin je na voljo v različnih oblikah, kot so kapsule, praški in tekočina. Zaradi njegove vloge pri presnovi maščobnih kislin ga pogosto najdemo v mnogih shujševalnih dopolnilih znanih kot “fat burnerjih”. Če pa uporabljate L-karnitin zgolj zaradi boljše zmogljivosti, vam svetujem uporabo dodatka v čisti obliki (in ne v obliki “fat burnerja”).

Priporočeni dnevni odmerek je 2-3g, ki ga je mogoče zaužiti v različnih delih dneva (odvisno od namena uporabe dodatka), vendar je priporočljivo uživanje med obroki.

Za tiste, ki ga uporabljajo zaradi boljše zmogljivosti, je najbolje, da ga vzamejo približno 30-60 minut pred vadbo. Za kurjenje maščob, nekateri predlagajo uporabo L-karnitina po ali pred treningom ali celo pred in po treningu. Najpogostejša uporaba pa je trikrat na dan po 1g npr. zjutraj, pred treningom in zvečer. Ker to ni dodatek, ki bi imel učinek kofeina in bi vas zbudil, ponoči ne boste imeli težav s spancem.

Kot pri večini dodatkov v prehrani tudi L karnitin ni magični prah, ki bo čudežno stopil maščobo z vas ali pa vam dal nadčloveške atletske sposobnosti.

Vir: www.myprotein.com