Naj vas skrbi vaš ITM (Indeks Telesne Mase)?

Preprosto enačbo za ugotavljanje ali ste fit, pretežki ali morda celo debeli, so razvili že leta 1832, enačba pa je sledeča: teža osebe deljena s kvadratom vaše višine. Po kratkem izračunu namreč dobite število, ki ga nato primerjate s podano tabelo in hitro ugotovite v katero kategorijo spadate.

Leta 1998 je Narodni Inštitut Zdravja, da bi se ujemal z mednarodnimi smernicami, prag debelosti znižal iz 27.8 na 25. Posledično je čez noč približno 29 milijonov Američanov obveljalo za debele. Istočasno so kritiki opozorili, da so bile te smernice pripravljene v okviru Mednarodne skupine za debelost, katere glavna financerja sta podjetji, ki ustvarjata prehranska dopolnila za izgubo telesne teže.

V tujini se je pomen ITM povečal tudi na račun tega, da ga uporabljajo kot referenčni podatek pri sklepanju zavarovanj, delodajalci pa lahko pretežke zaposlene dojemajo kot rizične, zaradi večje možnosti odsotnosti z dela zaradi zdravstvenih težav. Osebnim trenerjem pa ITM predstavlja izhodišče za lažjo oceno stranke in priprave ustreznega režima treninga in prehrane.

Po drugi strani pa z malo iskanja na internetu hitro najdemo več člankov na temo pomanjkljivosti ITM. Očitajo mu namreč, da ne pove nič o sestavi telesa-koliko je mišic ali koliko je maščobe, hkrati ne upošteva dejstva, da so mišice težje kot maščoba. Tako lahko na koncu profesionalnemu športniku, ki je z rednimi treningi pridobil mišično maso, izračun ITM pokaže enako ali višjo številko kot nekomu, ki se skoraj redko rekreira.

Upoštevajoč vse napisano, je ITM vseeno številka, ki pomaga pri določanju treningov, receptov, premij, in ne nazadnje odstotka prebivalstva, ki spada v skupino čezmerno težkih in debelih.

vir: http://www.mensfitness.com; http://www.webmd.com