Ali jeste jajca?

Jajca so ena redkih živil, ki bi jih sam uvrstil med ti. ˝SUPER ŽIVILA˝. Jajca namreč vsebujejo mnogo hranil, ki nam jih primanjkuje v sodobnem prehranjevanju. Tokrat vam bom predstavil nekaj glavnih koristi jajc za zdravje.

Photo by Kaboompics .com from Pexels

Jajca so neverjetno hranljiva, eno kuhano jajce vsebuje približno:

Vitamin A: 6% PDO. (priporočen dnevni odmerek)

Folna kislina: 5% PDO.

Vitamin B5: 7% PDO.

Vitamin B12: 9% PDO.

Vitamin B2: 15% PDO.

Fosfor: 9% PDO.

Selen: 22% PDO.

Poleg tega jajca vsebuje še vitamin D, E, K, B6, kalcija in cinka.

Skupaj pa celo jajce nanese približno 77 kalorij, 6 gramov beljakovin in 5 g zdravih maščob.

 Jajca vsebujejo veliko holesterola

Res je, da jajca vsebujejo veliko holesterola, natančneje, v enem jajcu naj bi bilo približno 212mg holesterola, kar je več kot polovica PDO. Vendar je pomembno vedeti, da holesterol v jajcu ne dviguje ti. ˝slabega˝ LDL holesterola v krvi. Vaša jetra namreč vsak dan proizvajajo veliko holesterola in ko jemo jajca naša jetra zmanjšajo svojo proizvodnjo

Photo by Trang Doan from Pexels

Odziv na vnos jajc se razlikuje od posameznika do posameznika:

Za 70% ljudi jajca ne dvigujejo holesterola.

Za ostalih 30% pa lahko vnos jajc rahlo poveča skupni holesterol

Obstaja pa tudi tretja skupina, ljudje z genetskimi motnjami, ki morajo zmanjšati ali se celo izogibati jajcem.

Jajca zvišujejo ˝dobri˝ HDL holesterol

Osebe, ki imajo višje nivoje HDL holesterola imajo običajno nižje tveganje za bolezni srca, kapi in različne zdravstvene težave. Uživanje jajc je odličen način za povečanje HDL holesterola. Študije so pokazale, da se je pri ljudeh, ki so 6 tednov redno jedli 2 celi jajci na dan, povišala raven HDL holesterola za 10%.

Jajca so proteinska bomba

Beljakovine so glavni gradniki človeškega telesa. Uporabljajo se za izdelavo vseh vrst tkiv in molekul, ki služijo za tako strukturne kot funkcionalne namene. Dovolj velik vnos beljakovin v prehrani, je zelo pomemben, in študije kažejo, da je trenutni priporočen dnevni vnos prenizek.

Jajca so odličen vir beljakovin, saj z enim velikim jajcem, vase spravimo 6-9 gramov beljakovin. Poleg tega jajca vsebujejo vse esencialne aminokisline v pravih razmerjih, tako da jih naše telo lahko v celoti izkoristi.

Uživanje zadostne količine beljakovin lahko pomaga pri izgubi teže, povečanju mišične mase, znižanju krvnega tlaka in optimizaciji zdravja kosti.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Jajca ne zvišujejo tveganja bolezni srca in lahko zmanjšajo tveganje za možgansko kap

Več desetletij so bila jajca nepravično na slabem glasu, saj so trdili, da so slaba za srce zaradi holesterola v njih. Številne študije, objavljene v zadnjih letih, so raziskovale odnos med porabo jajc in tveganjem za bolezni srca.

V enem od člankov je 17 študij s skupno 263.938 udeležencev, dokazalo, da ni nobene povezave med uživanjem jajc in boleznimi srca ali kapi pri zdravih ljudeh. So pa nekatere študije pokazale, da imajo lahko ljudje s sladkorno boleznijo, ki uživajo jajca, povečano tveganje za bolezni srca.

Jajca so zelo nasitna

Kot že rečeno vsebujejo jajca veliko količino beljakovin. In beljakovine so najbolj popolno makrohranilo.

Photo by Kyle Roxas from Pexels

Jajca so visoko na lestvici sitosti živil, ki meri sposobnost živil, da povzročajo občutek sitosti in zmanjšajo naknaden vnos kalorij. V eni od študij je 30 žensk  s prekomerno telesno težo, uživalo jajca namesto žemljice za zajtrk, kar jim je povečalo občutek sitosti in so posledično jedle manj naslednjih 36 ur.

V drugi študiji, kjer so za zajtrk prav tako nadomestili žemljo z jajci, so se pri testiranih pokazale precejšnje izgube telesne teže v obdobju 8 tednov.

Zaključek

Po podatkih iz različnih študij je razvidno, da je uživanje tudi do 3-4 jajc dnevno popolnoma varno. In prav tako ni pravih podatkov, ki bi kazali, da bi še večji vnos lahko resno škodoval zdravju.

Jaz recimo skoraj vsak dan pojem skupaj od 4-8 jajc in z mojim zdravjem ni nič narobe. Dejansko so jajca popolno naravno živilo in za povrh so še eno cenejših živil, ki jih najdete na policah v trgovini.

Vir: www.authoritynutrition.com